Ministrils del Camí Ral

Toc d’Inici I La Mercè 2023

DV 22.09.22 

19.00 h Seguici inaugural del Palau de la Virreina a Plaça Sant Jaume

20 h Toc d’Inici a Plaça Sant Jaume

L’any 1993 l’Associació Cultural TRAM –abans de l’obertura del CAT– va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de fer una proposta d’integració de la música tradicional a les Festes de la Mercè. La proposta incloïa la creació d’un toc d’inici, la música per a les figures que ho necessitaven, la banda que les interpreta –els Ministrils del Camí Ral– recordant la figura medieval que connectava Barcelona amb ciutats del país; i la programació de la MercèFOLK. Les músiques del Toc d’inici i de la majoria de les figures les va fer en Jordi Fàbregas que a més assumia la direcció dels Ministrils que va exercir fins a la Mercè de la pandèmia l’any passat. 

Els Ministrils del Camí Ral, liderada per Eduard Casals, són una agrupació formada per una trentena de músics amb instruments tradicionals com la gralla, la tarota, el flabiol, el sac de gemecs, el fiscorn, la tuba, la caixa i el tabal, que es reuneix exclusivament el mes de setembre per representar el Toc d’Inici, un esdeveniment que omple la Plaça Sant Jaume de gom a gom i s’ha convertit en una cita ineludible de les Festes de la Mercè. 

Facebook Ministrils del Camí Ral

ROMANÇO DEL TOC D'INICI

Aquest romanço, lletra de Jaume Arnellai música de J.Arnella i Ferran Martínez, especialment encomanat per la Corporació Municipal Barcelonina, fou estrenat a la Plaça Sant Jaume el dijous vint-i-tres de setembre de mil nou-cents noranta-tres en el marc de les Festes de la Mercè. 

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

TOC D'INICI. MINISTRILS DEL CAMÍ RAL

DJ 22.09.22 I 19.30 h I Palau de la Virreina 


El Toc d’Inici és un dels actes més característics de la Festa Major de la ciutat. És ritual d’inici de la festa que desperta sentiments i records en tots nosaltres, amb una posada en escena impecable: vestuari, imatgeria, coreografies i músiques. Aquesta forma d’iniciar la Mercè amb la sortida del Seguici Popular acompanyat per més de quaranta músics ha inspirat nombroses poblacions, que han creat el seu propi Toc d’Inici.

Ara, la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, el Centre Artesà Tradicionàrius i l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, publiquen un llibre que recull les partitures de les melodies del Seguici Popular i d’altres elements que participen de l’acte, com el Ball de Diables. A més, l’obra també esdevé un homenatge a en Jordi Fàbregas, impulsor dels Ministrils del Camí Ral, que cada any interpreten aquestes melodies per encetar la Festa Major. La publicació també inclou les partitures de la melodia ‘Amunt i crits!’, que es va escriure l’any 2021 en record del mateix Fàbregas.

Com a preludi de la festa, el dia anterior al Toc d’Inici d’enguany, el palau de la Virreina acollirà un petit acte que servirà per presentar el llibre i anar-se preparant per la Festa Major. 

On puc comprar el llibre?

El llibre està disponible a 15 € a 

Tradillibreria - www.tradillibreria.com
La Casa dels Entremesos, Plaça de les Beates, 2, 08003 Barcelona
CAT Tradicionàrius, plaça Anna Frank s/n 08012 Barcelona

VÍDEOS I FOTOGRAFIES

La Mercè 2021 - Toc d'Inici
Tots els secrets dels Ministrils del Camí Ral

La Mercè 2021 - Toc d'Inici
En directe

La Mercè 2019 - Toc d'Inici
Betevé: Toc d'Inici - Festes de La Mercè 

La Mercè 2019 - Toc d'Inici
Gaudeix la Festa: El Toc d'Inici de la Mercè

La Mercè 2020 - Toc d'Inici
Gaudeix la Festa: Una Mercè adaptada 

Setembre 2021

Eduard Casals pren el relleu de Jordi Fàbregas a la direcció dels Ministrils del Camí Ral

L’any 1993 l’Associació Cultural TRAM –abans de l’obertura del CAT– va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de fer una proposta d’integració de la música tradicional a les Festes de la Mercè. La proposta incloïa la creació d’un toc d’inici, la música per a les figures que ho necessitaven, la banda que les interpreta –el Ministrils del Camí Ral– recordant la figura medieval que connectava Barcelona amb ciutats del país; i la programació de la MercèFOLK. Les músiques del Toc d’inici i de la majoria de les figures les va fer en Jordi Fàbregas que a més assumia la direcció dels Ministrils que va exercir fins a la Mercè de la pandèmia l’any passat. Malgrat que en Jordi havia deixat la direcció del festival i de l’entitat, continuava al davant d’aquest projecte. La seva mort sobtada el passat mes de gener ens aboca lamentablement al seu relleu. I, d’acord amb els responsables de l’organització de l’Ajuntament, hem proposat a l’Eduard Casals, fundador del Festival Tradicionàrius i el CAT i company permanent d’en Jordi al llarg de tots aquests anys, que assumeixi la seva direcció. L’Eduard dirigeix ara mateix també la Banda Provençana que interpreta el Toc d’Inici de l’Hospitalet de Llobregat. Sabem que en Jordi ho aprovaria. 

Estrena de l’obra Amunt i crits!  de Marçal Ramon 

En Jordi Fàbregas s’estimava molt les accions de cultural popular. De fet, tot i que s’havia jubilat formalment de la gestió del CAT i de la direcció del festival l’abril de 2020, havíem acordat que mantindria la coordinació de la programació de la Plaça del Folk/Plaça del Sol a la Festa Major de Gràcia i la direcció del Toc d’Inici de la Mercè de Barcelona.

La seva mort prematura ho ha impedit. Ara l’Ajuntament de Barcelona homenatja al “mestre” Fàbregas encarregant una peça en el seu honor per incorporar-la al Toc d’Inici. S’ha fet l’encàrrec a en Marçal Ramon, uns dels joves músics i compositors del món folk actual de major qualitat i projecció i que, ens consta, en Jordi seguia amb molta atenció. I l’ha titulada Amunt i crits. Amunt i crits precisament va ser una cançó que en Jordi va composar amb catorze anys amb la lletra d’un poema del seu pare. I la paremiologia catalana ens diu que aquesta frase feta s’usa per a donar ànims en iniciar una tasca i per continuar-la que és, justament, el que va fer en Jordi. Doncs això Amunt i crits.

L'obra es diu "Amunt i crits!", dura uns quatre minuts i té forma de ballet convencional (amb una part a tres i el rebatut corresponent) per seguir el fil general de les músiques del Toc d'inici de Barcelona. Això sí, hi he escrit una petita introducció inspirada en el tema Au jovent!, tan lligat a l'estimat Jordi. A la B del ballet hi ha una picada d'ullet a les Balladetes de Sallent i, al final, he volgut acabar amb una tonada que pot recordar a una marxa mora per donar-hi un toc més cerimonial, tot i que tots sabem que en Jordi era festa, alegría i energia, per això el pes de l'obra recau en el ballet més tradicional. Espero que agradi. L'he fet des del cor i m'ha servit per pensar molt en ell i tot el seu llegat i, sobretot, per ser conscient de com el trobarem a faltar i el mal que ens farà no tenir-lo més entre nosaltres. 

Marçal Ramon

Eduard casals

Llicenciat en instruments de música tradicional a l’ESMUC i direcció orquestral amb Martínez Izquierdo. Multi instrumentista: clarinets, gralla, viola de roda, flabiols, whistle, cornamuses, ocarines, saxo tenor. 

Ha participat activament en la fundació dels grups: Pam i Pipa, Tercet Treset de la Vila de Gràcia, Els Grallers de l’Alcalde, Primera Nota, El Pont d’Arcalís, La Marabunta i La Banda del CAT. Ha format part dels grups: Els Grallers de Gràcia, Ara va de bo, Ensemble Estupendo, Orquestra simfònica de la canya, Mondo Lirondo, Abisinia, La Murga, Elia Picas, Ningú, Companyia Ferran Campabadal. Actualment és músic en actiu dels grups: El Pont d’Arcalís, Ministrils del Camí Ral, Marsupialis, La Viu-viu,  Ministrers de Sant Pere de Riiudebitlles i Els Trestocats. 

És professor al Centre Artesà Tradicionàrius, a l’EMMCA de L’Hospitalet de Llobregat i imparteix tallers de formació musical per l’Institut de Cultura de Barcelona, Castellers de Cornellà, entre d’altres. És director de l’Orquestra de Ministrils de l’Escola de Música - Centre de les Arts de l’Hospitalet de Llobregat i  La Banda Provençana de l’Hospitalet. 

Com a músic, té un ampli ventall de publicacions discogràfiques, així com llibres de l’àmbit de l’aprenentatge. A més d’un llarg bagatge d’actuacions i gires nacionals i internacionals. 

Segueix-lo a Facebook

marçal ramon

Nascut a Lliçà d’Amunt, graduat en acordió diatònic a l’ESMUC. Toca a formacions com Criatures, Eròtic giust, Cor de carxofa, la Cobleta de la copeta i Aires del Montseny, amb els que ha actuat a diferents indrets dels Països Catalans i l’estranger com la Xina o la República Txeca, entre d’altres. Ha publicat diversos discos. També compon i produeix espectacles amb la Companyia Imaginaria d'Arrel i és fundador i productor de l'OMAC, l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya. @mramonc