Ministrils del Camí Ral

Toc d’Inici I La Mercè 2021

DJ 23.09.21 I 19.45 h I Plaça Sant Jaume


Durant el Toc d’Inici d’enguany, es retrà homenatge a Jordi Fàbregas músic, compositor i activista cultural amb l'estrena de la peça Amunt i Crits! de Marçal Ramon

Els Ministrils del Camí Ral són una agrupació formada per una trentena de músics amb instruments tradicionals com la gralla, la tarota, el flabiol, el sac de gemecs, el fiscorn, la tuba, la caixa i el tabal, que es reuneix exclusivament el mes de setembre per representar el Toc d’Inici, un esdeveniment que omple la Plaça Sant Jaume de gom a gom i s’ha convertit en una cita ineludible de les Festes de la Mercè.

Facebook Ministrils del Camí Ral

Eduard Casals pren el relleu de Jordi Fàbregas a la direcció dels Ministrils del Camí Ral

L’any 1993 l’Associació Cultural TRAM –abans de l’obertura del CAT– va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de fer una proposta d’integració de la música tradicional a les Festes de la Mercè. La proposta incloïa la creació d’un toc d’inici, la música per a les figures que ho necessitaven, la banda que les interpreta –el Ministrils del Camí Ral– recordant la figura medieval que connectava Barcelona amb ciutats del país; i la programació de la MercèFOLK. Les músiques del Toc d’inici i de la majoria de les figures les va fer en Jordi Fàbregas que a més assumia la direcció dels Ministrils que va exercir fins a la Mercè de la pandèmia l’any passat. Malgrat que en Jordi havia deixat la direcció del festival i de l’entitat, continuava al davant d’aquest projecte. La seva mort sobtada el passat mes de gener ens aboca lamentablement al seu relleu. I, d’acord amb els responsables de l’organització de l’Ajuntament, hem proposat a l’Eduard Casals, fundador del Festival Tradicionàrius i el CAT i company permanent d’en Jordi al llarg de tots aquests anys, que assumeixi la seva direcció. L’Eduard dirigeix ara mateix també la Banda Provençana que interpreta el Toc d’Inici de l’Hospitalet de Llobregat. Sabem que en Jordi ho aprovaria.

Estrena de l’obra Amunt i crits! de Marçal Ramon

En Jordi Fàbregas s’estimava molt les accions de cultural popular. De fet, tot i que s’havia jubilat formalment de la gestió del CAT i de la direcció del festival l’abril de 2020, havíem acordat que mantindria la coordinació de la programació de la Plaça del Folk/Plaça del Sol a la Festa Major de Gràcia i la direcció del Toc d’Inici de la Mercè de Barcelona.

La seva mort prematura ho ha impedit. Ara l’Ajuntament de Barcelona homenatja al “mestre” Fàbregas encarregant una peça en el seu honor per incorporar-la al Toc d’Inici. S’ha fet l’encàrrec a en Marçal Ramon, uns dels joves músics i compositors del món folk actual de major qualitat i projecció i que, ens consta, en Jordi seguia amb molta atenció. I l’ha titulada Amunt i crits. Amunt i crits precisament va ser una cançó que en Jordi va composar amb catorze anys amb la lletra d’un poema del seu pare. I la paremiologia catalana ens diu que aquesta frase feta s’usa per a donar ànims en iniciar una tasca i per continuar-la que és, justament, el que va fer en Jordi. Doncs això Amunt i crits.

L'obra es diu "Amunt i crits!", dura uns quatre minuts i té forma de ballet convencional (amb una part a tres i el rebatut corresponent) per seguir el fil general de les músiques del Toc d'inici de Barcelona. Això sí, hi he escrit una petita introducció inspirada en el tema Au jovent!, tan lligat a l'estimat Jordi. A la B del ballet hi ha una picada d'ullet a les Balladetes de Sallent i, al final, he volgut acabar amb una tonada que pot recordar a una marxa mora per donar-hi un toc més cerimonial, tot i que tots sabem que en Jordi era festa, alegría i energia, per això el pes de l'obra recau en el ballet més tradicional. Espero que agradi. L'he fet des del cor i m'ha servit per pensar molt en ell i tot el seu llegat i, sobretot, per ser conscient de com el trobarem a faltar i el mal que ens farà no tenir-lo més entre nosaltres.

Marçal Ramon

La Mercè 2021 - Toc d'Inici
Tots els secrets dels Ministrils del Camí Ral

La Mercè 2021 - Toc d'Inici
En directe

La Mercè 2019 - Toc d'Inici
Betevé:
Toc d'Inici - Festes de La Mercè

La Mercè 2019 - Toc d'Inici
Gaudeix la Festa: El Toc d'Inici de la Mercè

La Mercè 2020 - Toc d'Inici
Gaudeix la Festa: Una Mercè adaptada

Eduard casals

Llicenciat en instruments de música tradicional a l’ESMUC i direcció orquestral amb Martínez Izquierdo. Multi instrumentista: clarinets, gralla, viola de roda, flabiols, whistle, cornamuses, ocarines, saxo tenor.

Ha participat activament en la fundació dels grups: Pam i Pipa, Tercet Treset de la Vila de Gràcia, Els Grallers de l’Alcalde, Primera Nota, El Pont d’Arcalís, La Marabunta i La Banda del CAT. Ha format part dels grups: Els Grallers de Gràcia, Ara va de bo, Ensemble Estupendo, Orquestra simfònica de la canya, Mondo Lirondo, Abisinia, La Murga, Elia Picas, Ningú, Companyia Ferran Campabadal. Actualment és músic en actiu dels grups: El Pont d’Arcalís, Ministrils del Camí Ral, Marsupialis, La Viu-viu, Ministrers de Sant Pere de Riiudebitlles i Els Trestocats.

És professor al Centre Artesà Tradicionàrius, a l’EMMCA de L’Hospitalet de Llobregat i imparteix tallers de formació musical per l’Institut de Cultura de Barcelona, Castellers de Cornellà, entre d’altres. És director de l’Orquestra de Ministrils de l’Escola de Música - Centre de les Arts de l’Hospitalet de Llobregat i La Banda Provençana de l’Hospitalet.

Com a músic, té un ampli ventall de publicacions discogràfiques, així com llibres de l’àmbit de l’aprenentatge. A més d’un llarg bagatge d’actuacions i gires nacionals i internacionals.

Segueix-lo a Facebook

marçal ramon

Nascut a Lliçà d’Amunt, graduat en acordió diatònic a l’ESMUC. Toca a formacions com Criatures, Eròtic giust, Cor de carxofa, la Cobleta de la copeta i Aires del Montseny, amb els que ha actuat a diferents indrets dels Països Catalans i l’estranger com la Xina o la República Txeca, entre d’altres. Ha publicat diversos discos. També compon i produeix espectacles amb la Companyia Imaginaria d'Arrel i és fundador i productor de l'OMAC, l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya. @mramonc