Ministrils del Camí Ral

Eduard Casals pren el relleu de Jordi Fàbregas a la direcció dels Ministrils del Camí Ral

L’any 1993 l’Associació Cultural TRAM –abans de l’obertura del CAT– va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de fer una proposta d’integració de la música tradicional a les Festes de la Mercè. La proposta incloïa la creació d’un toc d’inici, la música per a les figures que ho necessitaven, la banda que les interpreta –el Ministrils del Camí Ral– recordant la figura medieval que connectava Barcelona amb ciutats del país; i la programació de la MercèFOLK. Les músiques del Toc d’inici i de la majoria de les figures les va fer en Jordi Fàbregas que a més assumia la direcció dels Ministrils que va exercir fins a la Mercè de la pandèmia l’any passat. Malgrat que en Jordi havia deixat la direcció del festival i de l’entitat, continuava al davant d’aquest projecte. La seva mort sobtada el passat mes de gener ens aboca lamentablement al seu relleu. I, d’acord amb els responsables de l’organització de l’Ajuntament, hem proposat a l’Eduard Casals, fundador del Festival Tradicionàrius i el CAT i company permanent d’en Jordi al llarg de tots aquests anys, que assumeixi la seva direcció. L’Eduard dirigeix ara mateix també la Banda Provençana que interpreta el Toc d’Inici de l’Hospitalet de Llobregat. Sabem que en Jordi ho aprovaria.

La Mercè 2019 - Toc d'Inici
Betevé:
Toc d'Inici - Festes de La Mercè

La Mercè 2019 - Toc d'Inici
Gaudeix la Festa: El Toc d'Inici de la Mercè

La Mercè 2020 - Toc d'Inici
Gaudeix la Festa: Una Mercè adaptada

Eduard casals

Llicenciat en instruments de música tradicional a l’ESMUC i direcció orquestral amb Martínez Izquierdo. Multi instrumentista: clarinets, gralla, viola de roda, flabiols, whistle, cornamuses, ocarines, saxo tenor.

Ha participat activament en la fundació dels grups: Pam i Pipa, Tercet Treset de la Vila de Gràcia, Els Grallers de l’Alcalde, Primera Nota, El Pont d’Arcalís, La Marabunta i La Banda del CAT. Ha format part dels grups: Els Grallers de Gràcia, Ara va de bo, Ensemble Estupendo, Orquestra simfònica de la canya, Mondo Lirondo, Abisinia, La Murga, Elia Picas, Ningú, Companyia Ferran Campabadal. Actualment és músic en actiu dels grups: El Pont d’Arcalís, Ministrils del Camí Ral, Marsupialis, La Viu-viu, Ministrers de Sant Pere de Riiudebitlles i Els Trestocats.

És professor al Centre Artesà Tradicionàrius, a l’EMMCA de L’Hospitalet de Llobregat i imparteix tallers de formació musical per l’Institut de Cultura de Barcelona, Castellers de Cornellà, entre d’altres. És director de l’Orquestra de Ministrils de l’Escola de Música - Centre de les Arts de l’Hospitalet de Llobregat i La Banda Provençana de l’Hospitalet.

Com a músic, té un ampli ventall de publicacions discogràfiques, així com llibres de l’àmbit de l’aprenentatge. A més d’un llarg bagatge d’actuacions i gires nacionals i internacionals.

Segueix-lo a Facebook